ŞUBELERİN FESİH VE TASFİYESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME
Değerli Meslektaşlarımız,
1956 yılında kurulmuş olan ve ülkemizin en köklü hekim derneklerinden biri olan derneğimiz; bilimsel faaliyetler başta olmak üzere, genel merkez ile bir bütün halinde 7 şube ile çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak şubelerimiz çeşitli yasal düzenlemelerden dolayı idari, hukuki ve mali sorunlar yaşamakta ve bu sorunlar değişik zaman ve toplantılarda şube başkanları ile şube yönetim kurulu üyelerimiz tarafından da dile getirilmektedir.
TARD Yönetim Kurulu olarak yaşanan güçlükler ile hem olabilecek idari, hukuki soruşturmalar ve maddi cezaları önleyebilmek hem de sorun oluşturmayacak başka bir sisteme geçilmesi konusunda dernek avukatımız Raziye Ünal’ın da hukuki desteği ile bir yol haritası oluşturmaya karar verdik. Mevcut yasal düzenlemeler göz önüne alındığında olabilecek en uygun çözümün şubelerin kapatılması ve şubelerin özellikle akademik faaliyetlerin daha etkin devamı için “Bölge Temsilciliği”ne geçilmesi olduğu görüldü. Bu yönde resmi bir karar almadan önce şube başkanları ile tek tek görüşerek düşüncelerimizi paylaştık, görüşlerini aldık. Sonrasında TARD yönetim kurulu üyeleri, tüm şube başkanlarımız ve dernek avukatımız Raziye Ünal’ın da katılımıyla bir on-line toplantı düzenlendi. Toplantıda, TARD Yönetim Kurulu olarak bu konudaki düşüncelerimiz belirtirken şube başkanlarımız yaşadıkları güçlükleri bir kez daha dile getirdiler. Toplantı sonucunda şubelerin kapatılması konusunda fikir birliğine varıldı.
TARD Yönetim Kurulu olarak; siz değerli meslektaşlarımızda haklı olarak oluşabilecek soru işaretlerini gidermek için bu kararın neden alındığı ve bundan sonra nasıl bir yol izleneceği konusunda camiamızı aydınlatmak ve konu ile ilgili detaylı bir bilgilendirme yapmanın faydalı olacağını düşünüyoruz.
Yasal mevzuatlar gereği her bir şubemiz ayrı bir dernek olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle idari ve maddi olarak yasalara ve Mülki İdare Amirliklerine karşı bizzat kendileri sorumludurlar. Defterlerin usulüne uygun olarak tutulması, harcama evraklarının düzenlenmesi, resmi yazışmaların kaydı, üye kayıtlarının güncellenmesi, muhasebe işlemlerinin yürütülmesi, vergi ve sigorta primlerinin zamanında yatırılması gibi birçok idari ve mali yükümlülükleri bulunmaktadır. Ayrıca, Dernekler Yönetmeliği’nin 83. maddesi gereğince, her takvim yılının ilk dört ayı içinde bir önceki yıla ait bilgileri içeren Dernekler Beyannamesinin hazırlanması ve mülki idare amirliğine sunulması gibi işlemler, şubelerin sorumlulukları arasında yer almakta ve bu süreçler, idari zorluklara ve mali hatalara yol açabilmektedir.
Derneklerin fesih ve tasfiyesine ilişkin süreçler Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanunu ile ilgili yönetmeliklerde ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup, şubesi olan derneklerin her bir şubesi de bir derneğin izlemesi gereken süreci izleyerek fesih ve tasfiye sürecine girmesi gerekmektedir. Bu yasal düzenlemeye uygun olarak şubelerimiz yönetim kurulları tarafından olağanüstü genel kurul toplantılarının yapılması için kararlar alındı, üyelerine duyurularak şubenin fesih genel kurullarının gerçekleştirileceğine ilişkin bildirimler yapıldı. Biz genel merkez olarak onların fesih süreçlerini tamamlamalarını müteakiben kendi olağan genel kurulumuzu gerçekleştireceğiz. Tabi bu süreçte dernek tüzüğümüzde de gereken değişiklikler yapılarak şubeler ile ilgili düzenlemeler kaldırılacak, yapılması gereken zorunlu düzenlemeler söz konusu ise bunlarda yeni tüzük kapsamına alınarak üyelerimizin bilgisine sunulacaktır.
Şubelerin kapatılmasından sonra, özellikle sorumlu oldukları illerdeki meslektaşlarımız tarafından sunulan bilimsel faaliyetler oluşturacağımız yeni yapılanma ile “Dernek statüsünde şube” yerine “Bölge Temsilciliği-Şehir Temsilciliği” oluşturulacaktır. Bu yapılanmayı içeren değişim, yukarıda belirttiğimiz idari ve mali sorunlardan tamamen arınmış bir şekilde, şubelerden beklenen bilimsel faaliyetlerin, “Bölge Temsilcilikleri” adı altında daha efektif ve nitelikli olarak gerçekleştirilmesi amacıyla alınmaktadır.
“Bölge Temsilciliği” ile ilgili hazırlayacağımız tüzük değişikliği ve yönergeler, 2025 yılında yapacağımız Seçimli Olağan Genel Kurul’da siz değerli meslektaşlarımızın takdirine sunulacak olup, yapacağınız katkılar bizim için büyük önem taşımaktadır.
Konuyla ilgili katkılarınızı bekler, hepinize en içten sevgi ve saygılarımızı sunarız.
TARD Yönetim Kurulu