TÜRK ANESTEZİYOLOJİ ve REANİMASYON DERNEĞİ TÜZÜĞÜ (23.02.2025)
TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ
TÜZÜĞÜ
BÖLÜM 1
GENEL
MADDE 1. ADI ve MERKEZİ:
Aşağıda isimleri yazılı doktorlar tarafından 1956 yılında, Anesteziyoloji Cemiyeti kurulmuş, 1972 yılında ''Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği'' adını almıştır. Derneğin adında 'Türk' isminin kullanılmasına Bakanlar Kurulunun 24.01.1975 tarih ve 7-9349 sayılı kararı ile müsaade edilmiştir. Derneğin merkezi İstanbul'da olup, adresi Gümüşsuyu, İnönü Cad. Zambak Apt. No. 7/4 Taksim/İstanbul'dur.
Kurucu Üyeler
- Ord. Prof. Dr. Fahri AREL: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Cerrahi Kliniği Direktörü, Nişantaşı Eytam Caddesi Arel Apt. No. 5-T.C
- Prof. Dr. Şinasi Hakkı EREL: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tedavi ve Eksperimental Cerrahi Kliniği Direktörü, Taksim Cumhuriyet Cad. No.11 - T.C
- Dr. Melih ERHAN: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Cerrahi Kliniği Anesteziyoloğu, Beyazıt, Vidinli Tevfik Paşa Caddesi, No: 16, T.C.
- Ord. Prof. Dr. Kazım İsmail GÜRKAN: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. Cerrahi Kliniği Direktörü, Taksim Kervansaray - T.C.
- Dr. Sabahat KABAALİOĞLU: Anesteziyolog, Şişli Abide-i Hürriyet Cad. No. 209/5 - T.C.
- Ord. Prof. Dr. Tevfik Remzi KAZANCIGİL: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. Kadın Doğum Kliniği Direktörü, Nişantaşı Gülbahçe Sok. No.14 - T.C.
- Dr. Cezmi KINOĞLU: Anesteziyolog, Beyoğlu Büyük Parmakkapı Sok. Hayat Apt. No. 5 - T.C.
- Prof. Dr. Halit Ziya KONURALP: İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Cerrahi Kliniği – T.C.
- Opr. Dr. Sadi SUN: Anesteziyolog, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. Cerrahi Kliniği Anesteziyoloji Şefi, Laleli Cad. No. 26 - T.C.
MADDE 2. DERNEĞİN TANIMI, AMAÇLARI ve ÇALIŞMA ALANLARI
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği; Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının ve uzmanlık eğitimi almakta olan hekimlerin ulusal mesleki ve bilimsel uzmanlık derneğidir.
1. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği’nin (TARD) amacı:
Derneğin amacı Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında uzmanlık öğrencileri ve uzman hekimlerin bilgi ve becerilerinin arttırmak, Türkiye'de uzmanlık eğitiminin kalitesinin yükseltilmek, Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında bilimsel gelişmelere katkı sağlamak, bu alanda yüksek standartlarda sağlık hizmeti sunumunu geliştirmek için ülke çapında standartlar ve ulusal politikalar oluşturmak, üyelerinin ve meslek grubunun haklarını savunmak ve korumak, diğer dernekler, sosyal ve sivil toplum kuruluşları ve idari birimler ile uyum içinde çalışmalar yürütmek, bizzat tüzel kişilik olarak veya üyeler tarafından açılmış olan davalara ve soruşturma süreçlerine müdahil olarak iştirak etmek, görüş beyan etmek ve meslektaşlar arasında dayanışmayı, bilimsel ve sosyal ilişkileri geliştirmektir.
B. Dernek Tarafından Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri:
Yukarıdaki amaç doğrultusunda, dernek aşağıdaki çalışma konularını ve faaliyet biçimlerini yürütür:
- Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitiminin uluslararası standartlara uygun olarak verilmesini sağlamak için; modern ve güncel tıp eğitimi yöntemlerinden yararlanarak uzmanlık eğitimine ilişkin programlar hazırlamak, eğitim düzeyinin yükseltilmesi için çalışmalar yapmak, yapılan çalışmaları değerlendirmek, uzmanlık eğitimi veren kurumların ulusal ve uluslararası akreditasyonlarını teşvik etmek, mezuniyet sonrası eğitim faaliyetlerini desteklemek ve denetlemeye yönelik aktiviteler ile programlı etkinlikler yapmak, koordine etmek, bilgi paylaşımını sürekli ve güncel tutmak amacı ile kongreler, sempozyumlar, paneller, konferanslar ve kurslar gibi eğitim etkinlikleri düzenlemek.
- Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitiminin uluslararası standartlara uygun olarak verilmesi için modern tıp eğitimi yöntemlerinden yararlanarak eğitim programları hazırlamak, bu programlara katkıda bulunmak ve değerlendirmek.
- Ülkemizde Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında, bu ana daldan beslenen yan dalların uzman hekim ihtiyacını dikkate alarak insan gücü planlanması yapmak.
- Sürekli tıp eğitimi ve mesleki gelişim politikalarını belirlemek ve uygulamak.
- Anesteziyoloji ve Reanimasyon hekimlerinin eğitim düzeylerinin yükseltilmesi ve teşviki için yerli ve yabancı burslar sağlamak, ödüller vermek.
- Mesleki etik değerleri ve mesleki sorumlulukları tanımlamak, üyelerini bilgilendirmek ve kuralların uygulanmasını sağlamak.
- Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık alanının gelişimi ve uygulamaları konusunda ülkemize ait verileri toplamak, tedavi yaklaşımlarının standartlarını belirlemek,
- Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzman hekimlerinin mesleki sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek, onları temsil etmek, haklarını korumak, meslektaşlar ve ilgili kurumlar arasında iş birliğini geliştirilmek,
- Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık alanına ilişkin konulardaki bilgi ve deneyimi en üst düzeyde tutabilmek, edinilen deneyimleri aktarabilmek için diğer ulusal ve uluslararası dernekler ile ortak faaliyetler yapmak ve iş birliğinde bulunmak, ortak bilimsel etkinlikler düzenlemek, gerektiğinde bu derneklere üye olmak,
- Derneğin mali kaynaklarını artırmak için gerekli faaliyetlerde bulunmak
- Derneğin amaçları doğrultusunda, uzmanlık öğrencileri ve üyelerinin eğitim faaliyetlerini iyileştirmek amacıyla Sürekli Eğitim Merkezi açmak, sağlık kuruluşu açmak, vakıf kurmak.
- İlgili kişi ve kurumlar nezdinde başvuru ve girişimlerde bulunmak, gerektiğinde hukuksal yollara başvurmak.
- Topluma yönelik projeler ve çalışmalar yaparak halkı bilgilendirmek, uluslararası faaliyetler düzenlemek.
- Türkiye'de Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık alanı ile ilgili bilgi ve belgeleri toplamak, bir dokümantasyon merkezi ve arşiv oluşturmak.
- Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği bu amaçlar doğrultusunda, Yeterlik Kurulu (TARD-YEK), bilimsel kurullar, çalışma grupları, bölge temsilcilikleri oluşturmak ve sürekliliğini sağlamak.
- Dernek, çalışmalarını yürütebileceği, üyelerine bilimsel ve sosyal hizmet sunabileceği, mekanlar (Eğitim merkezi, kütüphane gibi) edinebilir, bu amaçlar için iktisadi işletme kurabilir, işletebilir. Buna ilişkin çalışma yönergesi ve çalışma usul ve esaslarına ilişkin düzenleme yapılarak dernekten bağımsız olarak dernek adına gelir getirici faaliyetlerde bulunabilir, istihdam sağlayabilir.
- Üyelerinin ve meslek grubunun özlük haklarına ilişkin yasal düzenlemeler için görüş beyan eder, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde üyelerini ve meslek grubunu temsil eder.
- Dernekler Kanunu'nun kurallarına uygun olarak, yurtdışında aynı amaçlarla kurulmuş benzer derneklerle ilişki kurma, işbirliği antlaşması imzalamak, çalışmalarından yararlanmak, kendi faaliyetleri hakkında bilgi verme, ilgili toplantı, kongre benzeri etkinlikler katılmak, ortak kongre, sempozyum, kurs vb. etkinlikler düzenlemek (Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği, T.C. Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Teknik Dairesi'nin 16.6.1966 tarih ve 6-6502 no'lu karar suretiyle bildirilen ve Bakanlar Kurulu'nun 4.6.1966 tarihinde aldığı karara dayanarak, merkezi Hollanda'da bulunan Anesteziyolojistler Dünya Federasyonu'na iştirak etmiştir ve halen üyesidir.)
- Uzmanlık öğrencilerinin uzmanlık eğitimi süreçlerinde eğitim kurumlarının çekirdek ve genişletilmiş eğitim müfredatlarının uygulanmasını izlemek, çekirdek müfredatın asgari standart olarak uygulanması, sumatif ve formatif ölçme-değerlendirme yöntemlerinin temel standartlarının geliştirilmesi konusunda kurumlara destek olmak, modern ve teknolojik altyapılar oluşturarak elektronik ortamda uzmanlık eğitimi süreçlerini iyileştirmek, geliştirmek, uzmanlık eğitimini tamamlayan üyelerinin bilimsel açıdan teorik ve pratik birikimlerinin artırılması ve güncel tutulması için faaliyetlerde bulunmak.
- Uzmanlık Eğitimi veren kurumlarının ulusal ve uluslararası akreditasyonunu teşvik etmek.
C. Derneğin Faaliyet Alanı
Dernek, tıbbın Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında ve bu alanın kapsamına giren Yoğun bakım, Palyatif Bakım, Algoloji, Perioperatif Bakım, Resüsitasyon ve Nütrisyon konularını da içeren her alanda faaliyet gösterir.
BÖLÜM 2
ÜYELİK
MADDE 3. DERNEĞE ÜYE OLMA ŞARTLARI:
Derneğin kurucu üyelerinin yanı sıra iki tür üyeliği bulunmaktadır:
a. Asil Üyeler
Türk Medeni Kanunu’nda belirtilen esaslara göre fiil ehliyetine sahip olmanın yanı sıra aşağıdaki şartlar dernek üyeliği için aranır.
Türkiye’de geçerli Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanlık diplomasına sahip uzman hekimler asil üye olma hakkına sahiptirler. Türk vatandaşı olmayanların üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olmaları gerekir.
Bu şartları taşıyan bir kişinin asil üyeliğe kabul edilebilmesi için bir fotoğraf ve nüfus cüzdan fotokopisi ve Derneğin iki asil üyesi tarafından yazılmış teklif ve referans metni ile Yönetim Kurulu tarafından belirlenen başvuru formu doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Başvuru, fiziken teslim edilebileceği gibi, derneğin resmi internet sitesindeki elektronik başvuru formu üzerinden güvenli elektronik imza (e-imza) kullanılarak da yapılabilir. Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olduğunu gösteren belgeler de eklenmelidir. Üye başvuru formunda, başvuru sahibinin referans olarak gösterdiği asil üyenin adı, soyadı ve TC numarası belirtilmelidir. Referans göstermeyen üye adaylarının başvuruları, Yönetim Kurulu tarafından gerekçe belirtilmeden reddedilebilir. Üyelik başvuruları, belgelerin merkeze ulaştığı tarih itibarıyla on beş (15) gün süreyle derneğin internet sayfasında askıda kalır ve üyelere elektronik posta yoluyla duyurulur. Dernek üyeleri, üye adayları hakkındaki görüşlerini yazılı olarak on beş (15) gün içinde Yönetim Kuruluna bildirebilir. Yönetim Kurulu, asil üyelik başvurusunu inceleyerek en geç otuz (30) gün içinde karara bağlar. Başvurunun kabulü için Yönetim Kurulu üyelerinin salt çoğunluğunun olumlu oy kullanması gereklidir. Başvuru sonucu, yazılı olarak başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, üyelik defterine ve DERBİS’e kaydedilir. b. Onursal Üyeler:
Çalışmalarıyla Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında büyük başarılar sağlamış ve bu bilim dalının gelişimine katkıda bulunmuş Türk asıllı olup yurt dışında yaşayan Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları ile yabancı uyruklu uzmanlara, Derneğe maddi veya manevi destek sağlayan Türk ve yabancı şahıslar veya kurumlara Yönetim Kurulunun veya iki asil üyenin teklifi üzerine Olağan Genel Kurulu tarafından oy birliği ile verilen unvandır. Onursal üyeler, yıllık aidat ödemez ve Genel Kurulda seçme ve seçilme hakkı olmaksızın misafir veya gözlemci olarak katılabilirler. Yabancı uyruklu onursal üyeler için Türkiye’de oturma şartı aranmaz.
Derneğin geçmiş dönem başkanları ise Onursal Başkan olarak üyeliklerini sürdürürler.
MADDE 4. ÜYELİĞİN SONA ERMESİ:
- Üyelikten Çıkma (istifa)
Her üye, yazılı olarak bildirmek kaydıyla dernek üyeliğinden çıkma hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesi ilk Yönetim Kurulu toplantısında karara bağlanır, bu durumda çıkış işlemi tamamlanmış kabul edilir. Ancak, üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını ortadan kaldırmaz.
- Üyelikten Çıkartılma ve Çıkartılmaya İtiraz
Dernek üyeliğinden çıkarılmayı gerektiren durumlar:
- Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak,
- Üyenin kendi rızasıyla kabul ettiği görevleri sürekli olarak yerine getirmemek
- Yazılı uyarılara rağmen üyelik aidatını ardışık iki yıl boyunca ödememek,
- Dernek organlarının aldığı kararlara uymamak,
- Üye olma şartlarını kaybetmek,
- Yüz kızartıcı suçlardan veya Dernekler Kanunu'nun üyeliği yasaklayıcı suçlarından kesin hüküm giymek,
- Derneğin internet sayfasında yayınlanan TARD Etik Kurallar ve Etik Kurulu Yönergesine aykırı davranmak veya dernek amaçlarına ters düşen hareketlerde bulunmak,
- TARD’nin düzenlediği yeterlik sınavlarında veya TARD’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşların sınavlarında kopya çekmek veya kopya girişiminde bulunmak,
Madde 4 (b) bendinde yer alan üyelikten çıkarılmayı gerektiren durumlarda belirtilen etik nedenler dışındaki üyelikten çıkarılma durumlarında, üye Yönetim Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılır. Etik nedenlere bağlı üyelikten çıkarılma durumlarında, Yönetim Kurulu’nun talebi üzerine Etik Kurulu tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda karar alınır. Her iki durumda da üyelikten çıkarılma kararı, Yönetim Kurulu tarafından oy çokluğu ile alınır.
Üyelikten çıkartılan kişiler, kendilerine tebliğ tarihinden itibaren otuz (30) gün içinde Yönetim Kurulu’na yazılı başvuru yaparak kararın yeniden incelenmesini talep edebilirler. Yönetim Kurulu’nun çıkartılma kararında ısrar etmesi halinde, üyenin Genel Kurula itiraz hakkı saklıdır. Üye, bir defaya mahsus olmak üzere Genel Kurul’a başvurabilir. Genel Kurul’da yapılacak oylamada, katılanların üçte iki çoğunluğu ile alınan karar kesin olarak kabul edilir. Üyelikten çıkan ya da çıkarılanların durumları üyelik kütüğüne ve DERBİS’e işlenir ve bu durum TARD’nin uluslararası üyeliğinin bulunduğu kuruluşlara yazılı olarak bildirilir. Üyelikten çıkarılan kişiler, çıkarılma tarihinden itibaren 60 ay (5 yıl) boyunca yeniden üyelik başvurusu yapamazlar. Yeniden üyelik başvuruları, üyelikten çıkarılma gerekçesinin ortadan kalkıp kalkmadığı da değerlendirilerek Yönetim Kurulu tarafından incelenir ve başvuru, en geç otuz (30) gün içinde karara bağlanır.
MADDE 5. ÜYELERİN HAKLARI ve YÜKÜMLÜLÜKLERİ
- Üyelerin hakları, ilk aidatın ödendiği tarihten itibaren başlar ve aşağıdaki maddeleri kapsar:
- Hiç kimse dernekte üye olmaya veya dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye, üyelikten ayrılma hakkına sahiptir.
- Tüm üyeler eşit haklara sahiptir. Dernek, üyeler arasında eşitliği bozacak veya belirli üyelere ayrıcalık tanıyacak uygulamalar yapamaz.
- Asil üyeler, Genel Kurulda oy hakkına sahiptir ve Yönetim Kurulu, Bilimsel Kurullar, Çalışma Grupları ve Bölge Temsilciliğine aday olabilir.
- Asil üyeler, dernek yönetimine ilişkin dileklerini yazılı olarak Yönetim Kuruluna iletebilirler.
- Asil üyeler, derneğin bilimsel yayın organı olan Turkish Journal of Anesthesiology & Reanimation dergisine online olarak ücretsiz ulaşabilirler.
- Üyelerin Yükümlülükleri:
Üyeler, aşağıdaki yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur:
- Genel Kurul ve Yönetim Kurulunca alınan ve duyurulan kararlara uymak,
- Kendi yazışma adresinde değişiklik olması durumunda, bu değişikliği en geç üç (3) ay içinde derneğe bildirmek
- Tüzükte belirtilen maddi ve manevi yükümlülükleri zamanında yerine getirmek.
Aidat Ödeme Muafiyetleri: Onursal üyeler, ve 67 yaşını dolduran üyeler aidat ödemekle yükümlü değildir. Ancak, 67 yaşını doldurmadan önceki dönemlerden kalan aidat borçları varsa, bu borçların ödenmesi gereklidir
1. Dernek Tüzüğüne, derneğin amaç ve ilkelerine, meslek etiği kurallarına aykırı davranmamak
MADDE 6. YENİDEN ÜYELİK
Aidatlarını ödemediği gerekçesi dışında bir nedenle üyelikten çıkartılan kişiler en az 5 yıl süre ile derneğe yeniden üyelik başvurusunda bulunamazlar. Aidat borçları nedeniyle üyelikten çıkartılan kişiler, birikmiş aidat borçlarını, yasal faizlerini ve varsa diğer borçlarını ödediklerini belgeleyerek Yönetim Kuruluna yazılı başvuruda bulunmaları durumunda, Yönetim Kurulu kararı ile yeniden üyeliğe kabul edilebilirler. Aidat borçları nedeniyle iki (2) kez üyelikten çıkartılan kişiler, hiçbir şekilde yeniden derneğe üye olamazlar.
BÖLÜM 3
MADDE 7. DERNEĞİN ORGANLARI:
a) DERNEĞİN ORGANLARI:
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetim Kurulu
- Etik Kurulu
MADDE 8. GENEL KURUL:
GENEL KURULU'NUN KURULUŞ ŞEKLİ, TOPLANMA ZAMANI, ÇAĞRI ve TOPLANTI USULÜ:
- Genel Kurul, derneğin en yüksek karar ve denetim organıdır ve asil üyelerden oluşur.
- Genel Kurul’un olağan toplantısı, iki yılda bir, Mart ayı içerisinde dernek merkezinin bulunduğu veya Yönetim Kurulu tarafından belirlenen bir yerde yapılır.
c. Yönetim Kurulu ya da Denetim Kurulunun gerekli gördüğü durumlarda ya da dernek üyelerin beşte birinin yazılı isteği üzerine 30 gün içinde "olağanüstü" olarak toplanır. Olağanüstü Genel Kurul toplantıları, dernek merkezinde veya Yönetim Kurulu tarafından belirlenen başka bir yerde yapılır. Olağanüstü genel kurul toplantısının dernek merkezinin bulunduğu yerden başka bir yerde yapılmasının kararlaştırılması durumunda üyelerin katılımını kolaylaştırmak amacıyla bilimsel toplantının yapıldığı yerin ve tarihin seçilmesi esastır.
MADDE 9. ÇAĞRI YÖNTEMİ:
Yönetim Kurulu, dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurul toplantısı en az on beş (15) gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemini içerecek şekilde üyelere duyurulur. Duyuru, yerel bir gazete, e-posta, internet ortamı veya diğer kitle iletişim araçlarından en az biri kullanılarak yapılır. Bu duyuruda, ilk toplantıda çoğunluk sağlanamaması durumunda yapılacak ikinci toplantının tarihi de belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi (7) günden az ve altmış (60) günden fazla olamaz. Toplantının, çoğunluk sağlanamaması dışında bir sebeple geri bırakılması durumunda, geri bırakma nedeni belirtilerek üyeler yeniden bilgilendirilir. İkinci toplantı, geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı (6) ay içinde yapılır ve üyelere yukarıdaki esaslara göre duyurulur. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Denetim Kurulu ya da dernek üyelerinin beşte birinin talebi üzerine Yönetim Kurulu, Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa; Denetim Kurulu veya beşte bir üye, Sulh Yargıcına başvurarak toplantının yapılmasını sağlayabilir.
MADDE 10. TOPLANTI KARAR ve YETER SAYISI:
- Toplantı Yeter Sayısı: Genel Kurul, üyelerin yarısından bir fazlasının katılımıyla toplanır. Tüzük değişikliği ve derneğin feshi durumlarında ise toplantı, üyelerin üçte ikisinin katılımıyla gerçekleştirilir. İlk toplantıda yeterli çoğunluk sağlanamazsa, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, ikinci toplantıya katılan üye sayısı, yönetim, denetim ve etik kurullarının toplam üye tam sayısının iki katından az olamaz.
- Karar Yeter Sayısı: Kararlar, toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla alınır. Dernek tüzüğünün değiştirilmesi, derneğin feshine ve üyelikten ihraca ilişkin kararlar için toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğu gereklidir. Dernek organlarının seçimine ilişkin kararlar gizli oy açık tasnif yöntemi ile yapılır. Derneğin feshine ilişkin kararın oylaması açık oylama ile yapılır. Bunun dışındaki kararların oylama yöntemi Genel Kurul aksi bir karar almadığı sürece açık oylama ile yapılır.
MADDE 11. TOPLANTI YÖNTEMİ:
Genel Kurul toplantıları duyuruda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. Genel Kurula katılacak üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. 10. maddede belirtilen yeter sayı sağlanmışsa, durum bir tutanakla saptanır ve toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı ya da görevlendirilecek Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan, bir başkan yardımcısı ve bir yazmandan oluşan Genel Kurul Başkanlığı seçilir. Toplantının yönetimi Genel Kurul Başkanına ve onun görev verdiği durumlarda Başkan Yardımcısına aittir. Yazman toplantı tutanağını düzenler ve Başkan ve Başkan yardımcısı ile birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler geçmiş dönem Yönetim Kurulu Başkanına teslim edilir. Görev devir teslimi anında ise bu belgeler diğer tüm evraklarla birlikte seçilen yeni Yönetim Kuruluna teslimi edilir.
MADDE 12. GENEL KURULDA GÖRÜŞÜLECEK KONULAR:
Genel Kurul toplantısında yalnızca gündemde yer alan konular görüşülür. Ancak, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda birinin yazılı talebiyle, gündeme eklenmesi istenen konuların görüşülmesi zorunludur.
Genel Kurul, aşağıdaki işleri görüşür ve karara bağlar:
- Derneğin geçen dönemdeki çalışmalarını inceleyerek gerekli kararları almak.
- Derneğin hesaplarını ve Denetim Kurulu raporunu inceleyip Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulunu ibra etmek.
- Yönetim Kurulunca düzenlenen bütçe tasarısını görüşüp onaylamak.
- Gelecek dönem çalışmaları için gerekli ilkeleri saptamak ve yönergeleri vermek.
- Yönetim, Denetim ve Etik Kurullarını seçmek.
- Dernek tüzüğünün değiştirilmesine karar vermek.
- Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınmasına, kiralanmasına ya da var olan taşınmaz malların satılması, kiraya verilmesi konusunda Yönetim Kuruluna yetki vermek.
- Derneğin uluslararası çalışmalarda bulunmasına, yurt dışındaki dernek ya da kuruluşlarla iş birliği yapmasına, onlara üye olarak katılmasına ya da ayrılmasına karar vermek, bu konularda Yönetim Kuruluna yetki vermek.
- Derneğin yurt içinde ve dışında temsilcilikler açmasına karar vermek ve gerekli işlemleri yürütmek için Yönetim Kuruluna yetki vermek.
- Derneğin feshine karar vermek.
- Üyelikten çıkarılan üyenin itirazını görüşerek karara bağlamak.
- Bu tüzüğün ve yasaların yüklediği öteki görevleri yapmak.
- Üyelerin vereceği Giriş Aidatı ve Yıllık Aidat Tutarını belirlemek.
- Dernekçe görevlendirilecek olanlara ödenecek olan yolluk ve gündeliklerin miktarlarını belirlemek için Yönetim Kuruluna yetki vermek.
- TARD Akademi ile ilgili Yönerge değişikliklerine karar vermek
MADDE 13. OYLARIN KULLANILMASI:
Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa; Yönetim, Denetim ve Etik Kurulu üyelerinin seçimleri, gizli oylama yöntemiyle yapılır. Gizli oy kullanımı, üyelerin kimlik kontrolü yapılarak ve imza karşılığı gerçekleştirilir. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından doldurularak içi boş bir kaba atılmasıyla toplanır. Oy verme işlemi bittikten sonra oylar açık dökümle sayılır ve sonuç belirlenir. Diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Açık oylamada, genel kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
MADDE 14. DERNEK ORGANLARININ SEÇİMİ:
Dernek Organları için yapılacak seçimlerde aşağıdaki hükümler uygulanır:
- Adayların tanıtılması hakkı:
Seçimlerin demokratik ve rekabetçi bir ortamda gerçekleşmesini sağlamak amacıyla, adaylar başvurularını Genel Kurul tarihinden (ilk toplantı tarihinden) en az yedi (7) gün önce Yönetim Kurulu’na iletmeleri ve adayların tanıtıcı bilgilerini vermeleri halinde, bu bilgiler Dernek web sayfasında ilan edilir ve dernek üyelerine elektronik posta aracılığıyla iletilir.
Adaylıkların daha geç açıklanması aday olunmasına engel değildir. Ancak ilgili Yönetim Kurulu'nun bu adayları Dernek web sayfasında ilan etmesi ve elektronik posta aracılığıyla duyurma zorunluluğu yoktur.
- Genel Kurulda adaylık:
Derneğin tüm asil üyeleri, Genel Kurulda yönetim kuruluna, denetleme ve etik kurullara aday olma hakkına sahiptir. Aday olan üye, Genel Kurula katılarak Genel Kurul Başkanına başvuru yapması şartıyla konuşma hakkı talep edebilir.
Genel Kurul Başkanı, seçim öncesinde bu şekilde talep edilen konuşma isteklerine toplamda 60 (altmış) dakikayı geçmeyecek şekilde süre ayırır. Her bir adaya ayrılacak süre 5 (beş) dakikayı geçemez. Toplam konuşma süresi talebinin 60 dakikayı aşacağı durumlarda, Genel Kurul Başkanı bu süreyi adaylar arasında eşit olarak dağıtır ve durumu Genel Kurula açıklama yaparak bildirir.
Seçimlerde Genel Sekreter ve sayman ancak seçilmiş ikinci başkanın önerdiği adaylar arasından seçilebilir.
TARD Yönetim Kurulu Başkanlığına ve/veya üyeliğine aday olan ve seçilen kişiler, eğer Anesteziyoloji ve Reanimasyon bilim dalı ve yan dallarıyla ilgili diğer uzmanlık derneklerinde yönetim kurulu üyelikleri varsa, seçim tarihinden itibaren en geç yedi (7) gün içinde bu üyeliklerinden istifa etmek zorundadır. İstifa etmemesi durumunda, ilgili kişi TARD Yönetim Kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır ve en çok oyu almış yedek üye, Yönetim Kurulu asil üyesi olarak görevlendirilir.
c. Organların seçiminde gözetilecek yöntem ve esaslar:
Seçimler, Genel Kurul üye tam sayısının salt çoğunluğu aksine bir karar vermediği sürece, o ana kadar Yönetim Kuruluna başvuran adayların listesiyle yapılır. Genel Kurul esnasında, seçimlere geçilmeden önce adaylık bildiren üyeler listeye eklenir.
Ayrı organlar için tek bir oy pusulası hazırlanır ve her organ ayrı ayrı tanımlanır. Pusulada, seçilecek asil üye sayısı kadar aday yer alır. Genel Kurul Başkanlığı tarafından kesinleştirilen bireysel adayların ad ve soyadlarının yer aldığı liste, Genel Kurul salonunda ve sandık başlarında görünür bir yere asılır.
Bir organ listesinde geçersizlik varsa, oy pusulasının yalnızca ilgili organ için olan bölümü tekrarlayan sayımlarda karışıklığı önlemek kırmızı kalemle çizilir ve geçersiz sayılır. Pusulanın diğer organlara ilişkin bölümleri geçerli kabul edilir ve sayılır.
Divan Kurulu, Genel Kurula katılım sayısını göz önünde bulundurarak en az 3 (üç) sandık oluşturacak şekilde düzenleme yapar. Her sandığın bir başkanı ve iki üyesi, Genel Kurul Başkanlığı'nın önerisiyle Genel Kurulda oy çokluğuyla seçilir. Genel kurula katılım sayısı dikkate alınarak sandık kurullarına kendi sandıkları ile ilgili oyları genel kurul huzurunda açık tasnif ve sayma yetkisi verilir. Tüm sandıkların tasnif ve sayma işlemi sonunda sandık kurulları tarafından oluşturulan tutanaklar Genel Kurul Başkanlığı'na sandık kurulu başkanları tarafından imza karşılığında teslim edilir. Nihai sonuçlar Genel Kurul Başkanlığı tarafından açıklanır.
Oy verme süresi, 5 (beş) saati geçmeyecek şekilde Genel Kurul Başkanı tarafından düzenlenir ve genel kurula duyurulur. Oy verme süresi sona erdiğinde sandık başlarında bekleyen üyelerin tespiti yapılarak, oy kullanmaları sağlanır. Süre bittikten sonra gelen üyelere oy kullandırılmaz.
Elektronik Olarak Oy Kullanma:
Dernek Yönetim Kurulu, elektronik ortamda genel kurul yapılmasına yönelik yasal düzenleme ve altyapı çalışmalarının tamamlanması halinde, kendi gerekli altyapısını hazırlayarak yasa ve yönetmelik hükümlerine uygun şekilde elektronik ortamda genel kurul yapılması kararı alabilir.
- Genel Kurulda her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır ve üyeler oylarını şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler genel kurul toplantılarına misafir veya gözlemci üye olarak katılabilir ancak oy kullanamazlar.
- Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar (İstisnai Uygulama)
İstisnai durumlar oluştuğunda, tüm üyelerin bir araya gelmeksizin elektronik ortamda veya yazılı katılımıyla alınan kararlar ile üyelerin tamamının tüzükte belirtilen çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Ancak, bu şekilde alınan kararlar olağan toplantı yerine geçmez.
MADDE 15- YÖNETİM KURULU TEŞKİLİ:
Yönetim Kurulu, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği'nin yürütme organıdır. Yönetim Kurulu; Başkan, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter, Sayman ve 5 (beş) üye olmak üzere toplam 9 kişiden oluşur.
Başkan; bir önceki genel kurulda seçilmiş Başkan Yardımcısı olup ilgili dönemin başkanıdır. Başkan yardımcısı ise son genel kurulda sonraki dönem için seçilmiş başkandır. Başkan, Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter ve Saymanın almış olduğu oylardan bağımsız olarak, en çok oyu alan ilk 5 (beş) kişi, Yönetim Kurulu üyeliğine seçilir. Yönetim Kurulu üyeleri seçim sonrası ilk toplantılarında kendi aralarında görev dağılımı yapar.
Tüm Yönetim Kurulu adayları, adaylık dilekçeleriyle birlikte dernek faaliyet alanları ile çıkar çatışması olup olmadığı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon ile ve yan dal alanlarında faaliyet gösteren ulusal veya uluslararası firmalara danışmanlık yapıp yapmadığı, Ticari işletmesi bulunup bulunmadığı konularda Genel Kurul Başkanlığına yazılı beyan vermek zorundadır. Adayların beyanları Genel Kurul Başkanı tarafından seçim öncesi üyelere ilan edilir.
Seçilmiş Yönetim Kurulu üyelerinden yanlış beyanda bulunduğu tespit edilenler veya Yönetim Kurulu’na seçildikten sonra Yönetim Kuruluna yazılı bildiride bulunmadan aynı kapsamda ticari ilişkilere başlayan üyeler, öncelikle Etik Kurul’a sevk edilir. Etik Kurul’un düzenleyeceği rapor doğrultusunda, ilgili üye veya üyeler Yönetim Kurulu tarafından istifaya davet edilir. İlgili üye veya üyelerin istifa etmemesi durumunda, Yönetim Kurulu üyeliğinin düşürülmesinin görüşülmesi amacıyla Olağanüstü Genel Kurul çağrısı yapılır.
MADDE 16. YÖNETİM KURULUNUN TOPLANMASI:
Yönetim Kurulu, Başkanın çağrısıyla her ay toplanarak Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon
Derneği'nin bilimsel, idari ve mali işlerini düzenler ve organize eder. Ayrıca, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği İktisadi İşletmesi ile ilgili çalışmaları takip eder ve denetler. Yönetim Kurulu, üye tam sayısının yarısından bir fazlasının katılımıyla toplanır ve kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Yönetim Kurulu, elektronik ortamda toplantı yapabilir ve kararlarını mevzuata uygun şekilde güvenli elektronik imzayla alabilir. Bu yöntemle alınan kararların ilgili defterlere işlenmesi konusunda yönetmelik hükümleri uygulanır. Yönetim Kurulu üye sayısının boşalmalar nedeniyle üye tam sayısının altına düşmesi durumunda, Genel Kurul, kalan Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır.
MADDE 17. YÖNETIM KURULUNUN GÖREV ve YETKİLERİ:
Derneğin tüzüğü ve Genel Kurulda alınan kararlara uygun olarak yönetilmesinden ve derneğin temsilinden Yönetim Kurulu sorumludur.
Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri:
- Derneği temsil etmek ya da bu konuda dernek üyelerinden bir ya da birkaçına ya da Genel Sekretere yetki vermek,
- Ülke genelinde gerekli görülen yerlerde temsilcilikler oluşturmak ve ilişkileri yasalar ile belirlenen ilkelere uygun şekilde sürdürmek
- Gerekli gördüğü durumlarda asıl üyelerinden oluşan Danışma Kurulları, Bilimsel Kurullar, Çalışma Grupları, Bölge Temsilcilik Kurulları, Özerk Birimler oluşturmak; bunların görev ve sorumluluklarını yönetmeliklerle belirlemek, yönetmeliklere uygun biçimde çalışmalarını sağlamak ve denetlemek
- Derneğin genel yönetimini yürütmek ve yasal yollardan haklarını korumak.
- Yıllık çalışma programlarını hazırlamak,
- Yıllık ve dönemsel bütçeleri belirlemek, giderleri onaylamak,
- Dernekler Yasasına uygun olarak gerekli kütük ve tutanakların düzenli tutulmasını sağlamak,
- Basılı veya görsel belgeler, mali desteklenecek araştırmalar ve çalışmaları belirlemek; yurt içi ve yurt dışındaki toplantılarda derneği temsil edecek kişileri seçmek
- Zorunlu durumlarda bütçenin bölümleri arasında değişiklik yapmak,
- Genel Kuruldan alınan yetki ile derneğe ait taşınır ve taşınmaz malların satımı, alımı, inşaatı, kiralanması veya rehin, ipotek gibi ayni hakların tesis edilmesi işlemlerini yürütmek.
- Genel kurulun verdiği yetki ile temsilcilikler açmaya ilişkin işlemleri yürütmek
- Genel kurulda alınan kararları uygulamak,
- İktisadi işletme hesaplarını, bilanço ve gelir tablolarını düzenlemek, raporlamak ve Genel Kurula sunmak.
- Üye alımı veya üyelikten çıkarılma kararlarını vermek
- Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek için yetkisi dahilinde her türlü kararları almak ve uygulamak,
- Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
- Yeterlik Kurulu (TARD-YEK) ve Çalışma Kurullarının Bilimsel Kurul ve Çalışma Gruplarının kararlarını görüşerek uygulamaya koymak ve çalışmalarını takip etmek,
- Derneğin yönetsel ve mali çalışmalarıyla ilgili olarak gerektiğinde temsil görevini yürütmek üzere başta Genel Sekreter olmak üzere dernek çalışanlarını atamak,
- Etik Kurul tarafından önerilen yaptırımları karara bağlamak,
- Üyelik başvurularını incelemek ve üyeliğe ilişkin kararları vermek,
- Gerekli gördüğü durumda Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırmak,
- Dernek çalışmalarına maddi veya manevi katkıda bulunanlara, dernek çalışmalarında bilimsel katkıda bulunanlara ödüller (plaket, şükran belgesi, para ödülü, burs, vb.) vermek.
- Tüzük değişikliği ve TARD-Akademi çalışma yönergesi ile ilgili teklifleri hazırlamak,
- Genel Kurulun yapılmadığı yıllarda, genel üye toplantıları düzenleyerek derneğin çalışmalarını üyelerle paylaşmak
- Tüzükte belirtilen veya ihtiyaç duyulan konularla ilgili yönetmelik ve yönergeler hazırlayarak çalışmaların kurallara bağlanmasını sağlamak
- Tüzükte ve mevzuatta başka bir organa verilmemiş görevleri yerine getirmek ve kararlar almak
MADDE 18. YÖNETİM KURULUNDAN BOŞALAN ÜYELİKLER:
Geçerli bir özür bildirmeksizin arka arkaya üç (3) toplantıya katılmayan üye, Yönetim Kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır.
Yönetim Kurulu Başkanının istifası halinde, başkan yardımcısı yönetim kurulu başkanı olur.
Başkan Yardımcısının, Genel Sekreterin, Saymanın veya Üyelerden birinin istifa etmesi durumunda, boşalan Yönetim Kurulu üyeliğine sıradaki yedek üye çağrılır. Yeni oluşturulan Yönetim Kurulu'nda seçim yapılarak, istifa eden Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter veya Saymanın yerine, görev süresi o dönemin sonunda sona erecek yeni Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter veya Sayman belirlenir. Yönetim Kuruluna çağrılan yedek üyenin görev süresi, o dönemin sonunda sona erer. Başkan Yardımcısının istifa etmesi durumunda Genel Kurulda, hem Başkan hem de Başkan Yardımcısı seçimi aday olan üyeler arasından gerçekleştirilir.
Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle yedeklerin çağrılmasına rağmen asil üye tam sayısının yarısından aşağıya düşerse, Genel Kurul en geç bir ay içinde, kalan Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafından toplantıya çağrılır. Eğer çağrı yapılmazsa, Dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine Sulh Hukuk Yargıcı, Dernek üyeleri arasından seçeceği üç (3) kişiyi bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir.
MADDE 19. GÖREV SÜRESİ ve GENEL KURULA KARŞI SORUMLULUK:
Yönetim Kurulunun görev süresi iki (2) yıldır. Dernek Başkanları yalnızca bir dönem başkan olarak görev alabilir. Yeniden Dernek Başkanlığı’na aday olamazlar. Görev süresi sona eren Yönetim Kurulu, çalışmalarını, genel durumu ve mali durumu içeren bir raporu hazırlayarak üyelerin ortak sorumluluğu altında Genel Kurula sunar. Bu rapor, Genel Kurul toplantısından en az iki (2) hafta önce Genel Kurula katılacak üyelere elektronik posta yolu ile iletilir ve aynı zamanda derneğin resmi web sayfasında yayınlanır. Yönetim Kurulu üyeleri, katıldıkları ulusal ve uluslararası toplantılarda dernek bütçesinden kendi kişisel ihtiyaçları için hiçbir harcama yapamaz. Ayrıca, derneğin iş ve işlemlerinde yetkililerin kusurları nedeniyle ödenmesi gereken cezalar dernek giderlerine kaydedilemez; bu tür cezalar, ilgili kusurlular tarafından ödenmek zorundadır.
MADDE 20. YÖNETİM KURULU BAŞKANIN GÖREV ve YETKİLERİ:
- Derneği temsille birlikte sevk ve idare eder. Yönetim kurulu toplantılarına başkanlık eder.
- Derneğin bilimsel ve idari temsilcisi olup, derneğin tüzel kişiliğini yurtiçi ve yurtdışında temsil eder.
- Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık yapar, alınan kararları uygular, uygulatır.
- Tüm yazışmaları genel sekreterle birlikte imzalar, dernek çalışmalarının yürütülmesinden sorumludur.
- Dernek bütçesini ve mali işlerini sayman ile birlikte yönetir, çekleri sayman ile birlikte imzalar.
- TARD-YEK toplantılarına doğal üye olarak katılır ve Dernek Yönetim Kurulu ile TARD-YEK arasındaki eşgüdümü sağlar
- Genel Kurulda yapılan seçimden sonra, kırk beş (45) gün içinde, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyelerin mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
- Dernek organlarındaki ve yerleşim yerindeki değişikliklerin kırk beş (45) gün içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar
- Derneğe ait tutulması gereken defter ve kayıtların düzenli bir şekilde tutulmasını sağlar.
- Yılsonu itibarıyla dernek faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerini içeren beyannameyi her yıl en geç Nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine sunar.
- Yurt dışından yardım alınması halinde, bu yardımların bankalar aracılığıyla alınmasını sağlar.
- Derneğin edindiği taşınmazların, tapuya tescilinden itibaren bir ay içinde mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar,
- Derneğin temsilcilik açması durumunda, temsilciliğin adresi ile görevlendirilen kişi veya kişilerin mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
- Önemli ve acil konularda Yönetim Kurulunu toplantıya çağırır.
- Mevzuatta dernek başkanınca yapılması gereken diğer görevleri yerine getirir ve yetkilerini kullanır.
MADDE 21- DERNEK BAŞKAN YARDIMCISININ GÖREV ve YETKİLERİ:
Başkan Yardımcısı, Başkanın bulunmadığı durumlarda ona vekalet eder ve Başkanın tüm yetkilerini kullanır. Ayrıca, Başkanın kendisine verdiği diğer görevleri yerine getirir. Başkan ve Başkan Yardımcısının her ikisinin de bulunmadığı zamanlarda, Yönetim Kuruluna en yaşlı üye başkanlık eder.
MADDE 22- SEKRETERIN GÖREVLERİ:
- İç ve dış yazışmaları hazırlamak ve takip etmek.
- Yönetim Kurulu gündemlerini Başkan ile birlikte hazırlamak ve kurul üyelerine dağıtmak.
- Üye kayıt defteri, karar defteri, gelen-giden evrak defteri ve dosyaları düzenlemek.
- Yönetim Kurulu kararlarının uygulanmasını takip etmek.
- Yıllık çalışma programı ile bütçeyi hazırlamak ve Yönetim Kuruluna onay için sunmak.
- Dernek gelirlerini toplanmasını koordine etmek, mevzuat, bütçe ve Yönetim Kurulu kararlarına uygun olarak harcamaların ve raporlamaların yapılmasını sağlamak.
- Yönetim Kurulu tarafından belirlenen sınırlar dahilinde, taşıt dışındaki taşınır malların alımı, satımı, kiralanması ve hizmet alımı süreçlerini koordine etmek.
- Derneğin bilimsel, sosyal hizmetler alanındaki kişi, kurum ve kuruluşların proje üretme ve uygulama kapasitesini artırıcı faaliyetlerde bulunmasını kolaylaştırmak.
- Özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin sosyal hizmetler alanında politika oluşturma sürecine katkıda bulunmasını sağlayan faaliyetleri araştırmak ve katılım sağlanmasını koordine etmek
- Yapılan proje ve faaliyetleri izlemek, değerlendirmek, denetlemek ve raporlamak.
- Sosyal ve bilimsel hizmetler ile ilgili yurt içindeki ve dışındaki kuruluşlarla iş birliği yapmak ve ortak projeler geliştirmek.
- İmkanlar dahilinde, kendi alanında veya bağlantılı alanlarda çalışan diğer derneklere teknik destek sağlanmasını koordine etmek.
- Dernek üyelerinin kabulü ve üyelikten çıkarılma işlemleri için dilekçeleri Yönetim Kurulunun karar alması amacıyla hazırlamak.
- Derneği temsilen, ulusal ve uluslararası toplantılara katılmak ve temaslarda bulunmak.
- Derneğin sekretarya işlerini ve görev alanına giren diğer hizmetleri yürütmek.
MADDE 23. SAYMANIN GÖREVLERİ:
- Derneğin gelir-gider, kesin hesap ve bilanço defterlerini tutar, masraflarla ilgili belgeleri düzenler ve dosyalar.
- TARD-YEK' in hesaplarını kontrol eder, hazırladığı bütçe taslağında bu kurulun taleplerini de göz önüne alır ve Başkana iletir.
- Üye aidatlarının düzenli olarak toplanmasını organize eder; aidatlarını ödemeyen üyeleri tespit ederek Başkana bildirir
- Yönetim Kurulu'nun onayı ile Dernek ile ilgili masrafları karşılar; bu masraflarda yönetim kurulu ve sayman ortak sorumluluk taşırlar.
- Sayman, kendi üzerinde Dernek parasından İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nün izin verdiği ve yıldan yıla yenilenen tutar oranında günlük kasa işlemleri için belirli bir miktar para bulundurabilir. Değişen koşullara bağlı olarak bu rakamın artırılmasına olağan Genel Kurul karar verir.
- Altı ayda bir, Derneğin mali durumunu gösteren mali özet raporunu Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu'na sunar.
- Saymanlık işlerinde görevlendirilen dernek çalışanını denetler.
- Dernek gelirinin toplanmasını izler ve yapılacak harcamalara için gerekli ödemeleri yapar.
- TARD İktisadi İşletmesi ve Dernek hesaplarını denetler ve bu denetimle ilgili raporlarını altı ayda bir Yönetim Kurulu'na sunar.
MADDE 24. DERNEK ÇALIŞMALARININ YÜRÜTÜLMESİ:
Derneğin çalışmaları, Yönetim Kurulu tarafından tüzük, ilgili yönetmelik ve yönergeler hükümlerine uygun şekilde oluşturulan sürekli veya geçici Yeterlik Kurulu, Bilimsel Kurullar, Çalışma Grupları Bölge Temsilcilikleri, Özerk Birimler ve/veya mevzuat ve tüzük hükümlerine göre atanan dernek üye ve çalışanları tarafından yürütülür
İlgili birimlerin oluşturulması, dernek üye ve çalışanlarının atanması ile birimlerin ve çalışanların görev ve yetkileri, Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak yönergelerle belirlenir.
Mevzuat ve tüzük gereği bir dernek organına verilen devredilemez görev ve yetkiler, diğer birimlere, Özerk Birimlere veya dernek çalışanlarına devredilemez.
Bilimsel Kurullar, Çalışma Grupları, Bölge Temsilcilikleri, özerk birimler ve dernek çalışanlarının eşgüdümü, Genel Sekreter veya Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen bir Yönetim Kurulu üyesi aracılığıyla sağlanır. Bilimsel Kurullar ve Çalışma Grupları, Bölge Temsilcilikleri, Özerk Birimler ve Genel Sekreter dâhil tüm çalışanlar iş ve işlemlerinden dolayı Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
24.1. Yeterlik Kurulu:
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Yeterlik Kurulu (TARD-YEK), TARD’nin yeterlik çalışmalarını yürütmek amacıyla, Yönetim Kurulu tarafından dernek tüzüğüne dayalı olarak ve Genel Kurulun onayı ile oluşturulmuş bir iç kuruldur. TARD-YEK, kendi iç yönergesi doğrultusunda özerk bir şekilde çalışmalarını yürütür. TARD Yönetim Kurulu üyeleri, TARD-YEK'te görev alamazlar. Aynı şekilde, TARD Yönetim Kurulu seçimlerini kazanan TARD-YEK üyeleri de bu görevlerinden istifa etmek zorundadır.
Yeterlik Kurulu (YEK), TARD-YEK Yürütme Kurulu tarafından seçilmiş 10 asıl ve 6 yedek üyeden oluşur. Bu üyelerin yanı sıra, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Başkanı veya onun görevlendireceği bir Yönetim Kurulu Üyesi de Yeterlik Kurulunda yer alır. TARD- YEK Başkanları yalnızca bir dönem başkan olarak görev alabilir. Yeniden TARD-YEK Başkanlığı’na aday olamazlar
TARD-YEK'in Çalışma İlkeleri:
- Dernek tüzüğüne uygun olarak kurulmuş bir çalışma organıdır.
- Bilimsel açıdan özerk bir çalışma organı olarak faaliyet gösterir.
- Harcamaları, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği'nin harcama esaslarına uygun şekilde, dernek bütçesinden karşılanır
TARD-YEK'in Amaçları:
- TARD Yönetim Kurulu'nun ilke ve çalışmaları doğrultusunda, Türkiye'de
Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitim kalitesinin yükseltilmek, eğitim veren kurumlar arasında Anesteziyoloji ve Reanimasyon, yoğun bakım, akut ve kronik ağrı yönetimi, palyatif bakım, resusitasyon gibi alanlarda standardizasyon sağlamak amacıyla projeler üretmek, araştırmalar ve çalışmalar yapmak, özendirici girişimlerde bulunmak.
- Yeterlik Sertifikasyonu ile ilgili kurulları oluşturmak; sınavların organizasyonu ve yapılması için ön hazırlıklar ile ileri çalışmaları yürütmek, sınavları düzenlemek ve sınavları kazanan Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlarının kurul adına sertifikasyonunu sağlamak
- Yeterlik Sertifikasyonunun, Avrupa Tıp Uzmanları Birliği (European Union of Medical
Specialists-UEMS) ve The European Society of Anaesthesiology and Intensive Care (ESAIC) Board’unun standartlarına paralel olmasını sağlamak ve bu sertifikasyonun daha sonra eşdeğer olarak tanınabilmesi için gerekli çalışmaları yürütmek.
- Sürekli tıp eğitimi ve mesleki becerilerin geliştirilmesine yönelik eğitim programlarını, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Yönetim Kurulu'nun görevlendirmesi ve denetimi altında hazırlamak ve yürütmek.
24.2. TARD Akademi (TARD-AKA)
TARD-AKA’nın çalışma usul ve esaslarına, faaliyetlerine, denetimine dair usul ve esasları ayrı bir yönerge ile düzenlenmiştir. Yönergede yapılacak değişiklikler Yönetim Kurulu kararına tabidir.
24.3 TARD Bilimsel Kurullar ve Çalışma Grupları
TARD Bilimsel Kurullar
Bilimsel Kurullar, ulusal ve uluslararası platformlarda Anesteziyoloji ve Reanimasyon alanında gelişmekte olan branşlaşmalara eşgüdüm sağlamak, bu dallarda çalışanları bir araya toplamak ve bilimsel etkinlikler düzenlemek amacıyla Merkez Yönetim Kurulu tarafından uygun şartlarda teşkil edilen bilimsel danışma organlarıdır. Bu kurullar, yalnızca danışma işlevi görür ve herhangi bir idari yetki ya da sorumluluk taşımaz. Gerektiğinde, bilimsel kurulu başkanı ve/veya başkanları önerilerinin ve raporlarının tartışılması sırasında Yönetim Kurulu toplantılarına oy hakkı olmaksızın katılırlar.
TARD Çalışma Grupları
TARD'nin çalışma alanına giren konularda Yönetim Kurulu'na danışmanlık yapmak amacıyla oluşturulur. Bu kurullar, özellikle geleceğe yönelik projelerin ve politikaların belirlenmesi için araştırmalar yapar, öneriler ve raporlar hazırlar ve bunları Yönetim Kurulu'na sunar. Çalışma Kurullarının herhangi bir idari yetki ve sorumlulukları yoktur. Gerektiğinde, çalışma kurulu başkanı ve/veya başkanları önerilerinin ve raporlarının tartışılması sırasında Yönetim Kurulu toplantılarına oy hakkı olmaksızın katılırlar.
TARD Bilimsel Kurullar ve Çalışma Grupları, Genel Kurul sonrası yeni Yönetim Kurulunun oluşmasından itibaren en geç bir ay içinde Dernek Yönetim Kurulu tarafından oluşturulur. Yönetim Kurulu görev süresi bitince Bilimsel Kurullar ve Çalışma Gruplarının görev süresi de biter. Yönetim Kurulu, yeni Bilimsel Kurul ve Çalışma Grupları oluşturabilir veya mevcut Bilimsel Kurul ve Çalışma Gruplarını kaldırabilir.
Bilimsel Kurulların ve Çalışma Gruplarının çalışma organizasyonu, oluşumu, görev ve sorumlulukları “TARD Bilimsel Kurullar ve Çalışma Grupları Yönergesi” ile belirlenir.
24.4 TARD Bölge Temsilciliği Kurulları
TARD Bölge Temsilciliği Kurulu, TARD Yönetim Kurulu ile koordineli olarak, derneğin misyon ve vizyonunu, eğitim politikalarını ve programlarını bölgesel düzeyde planlamak ve yürütmek, meslektaşlar arasında dayanışmayı güçlendirmek, bölgesel sağlık hizmetlerini geliştirmek ve meslek içi eğitim faaliyetlerini desteklemek amacıyla kurulmuştur.
Bu kurullar, Genel Kurul sonrası yeni Yönetim Kurulunun oluşmasından itibaren en geç bir ay içinde TARD Yönetim Kurulu tarafından oluşturulur. Yönetim Kurulu görev süresi sona erdiğinde, TARD Bölge Temsilciliği Kurullarının görev süresi de sona erer.
Bölge temsilciliklerinin sayısı, illerin dağılımı, organizasyonu ve çalışma usul ile esasları, TARD Yönetim Kurulu tarafından hazırlanacak bir yönerge ile belirlenir.
MADDE 25. DENETİM KURULU:
Denetim Kurulu, Genel Kurul tarafından derneğin tüm faaliyetlerini denetlemek amacıyla gizli oyla üç asil ve üç yedek üye olarak seçilir. Denetim Kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka nedenlerle bir boşalma meydana gelmesi durumunda, genel kurulda alınan oy sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur. Denetim kurul üyeliği iki yıl sürece geçerlidir. Üyeler sonraki dönemlerde Denetim Kurul’u için yeniden aday olamaz.
- Denetim Kurulu, Yönetim Kurulu'nun ve İktisadi İşletme'nin iş ve işlemlerini, ayrıca Dernek çalışmalarının tüzükte belirlenen amaçlara uygun bir şekilde yürütülüp yürütülmediğini denetlemekle yükümlüdür.
- Denetim Kurulu, derneğin hesaplarını yılda bir kez denetler.
- Denetim Kurulu, derneğin hesap işlerinde tespit ettikleri aksaklıkları ya da derneğin mali durumu ile ilgili düşünce ve eleştirilerini yazılı olarak Yönetim Kurulu'na iletebilir. Ayrıca, gerekli durumlarda Yönetim Kurulu toplantılarına katılarak görüşlerini ifade edebilir.
- Denetim Kurulu her dönem sonunda Genel Kurula, derneğin çalışmaları konusunda rapor verir.
- Denetim Kurulu, gerek gördüğü takdirde Genel Kurul'u toplantıya çağırma yetkisine sahiptir.
- Tüzükte belirtilen diğer görevleri yerine getirir.
- Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen durumlarda denetim yapabilir ya da bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir. Ancak, Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılan denetimler, Denetim Kurulu'nun sorumluluğunu ve yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
MADDE 26. ETİK KURULUNUN OLUŞUMU ve GÖREVLERİ:
- Etik Kurulunun Oluşumu:
Etik kurul üyeliğine başvuru için en az 10 yıl profesör olma koşulu esastır. Etik Kurulu, Genel Kurul tarafından seçilecek beş (5) asil ve beş (5) yedek üyeden oluşur. Etik kuruluna seçilebilmek için halen hekimlik görevlerini yapıyor olmak veya mesleğiyle ilgili bir görevde bulunmak, dernekte en az 15 yıl kesintisiz üyelik yapmış olmak, aidat borcu bulunmamak ve üyeliği boyunca dernek mevzuatına göre dernek organlarınca verilen herhangi bir disiplin cezası ve yaptırımı uygulanmamış olmak gereklidir. Yönetim Kurulu üyeleri Etik Kurul’da yer alamazlar. Kurul, seçildikten sonraki bir ay içinde kendi üyeleri arasından bir Başkan ve bir Yazman seçer. Etik kurul üyeliği iki yıl sürece geçerlidir. Üyeler sonraki dönemlerde yeniden Etik Kurul’a aday olamazlar. Etik Kurul Başkan ve üyelerinin yeniden seçilebilme şartları, Yönetim Kurulu üyelerinin seçilme şartları ile aynıdır. Etik Kurul üyeliklerinde boşalma durumunda, en fazla oy alan yedek üye göreve çağrılır. Kurul, yılda en az bir kez olmak üzere Kurul Başkanının uygun gördüğü zamanlarda veya Yönetim Kurulu'nun talebi üzerine toplanır ve kararlar, asil üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
- Etik Kurulunun Görevleri: Etik Kurulu görevleri şunlardır:
- Üyelerin gerek dernek çalışmalarında gerek meslek yaşamlarında uymaları gereken davranış ilke ve kurallarını belirleyen TARD Etik Kurallar ve Etik Kurulu Yönergesini hazırlar, Yönetim Kurulu'nun onayına sunar ve bu yönergenin toplum, iş yaşamı ve mesleki gelişmelere paralel olarak güncel tutulmasını sağlar.
- TARD'nin belirlenen amaçlara uygun, sağlıklı, düzenli ve verimli bir biçimde ilerleme ülküsünün gerçekleşmesi ile ilgili her türlü uygulama ve gelişmeleri izler, etik açıdan inceler ve uygun gördüğü takdirde bu konular hakkında görüş belirleyerek Yönetim Kuruluna sunar,
- Dernek organlarından herhangi birisi veya bir üye tarafından, dernek organlarında görevli bir üyenin TARD Etik Kurallar ve Etik Yönergesine veya dernek tüzüğüne uygun olmayan eylem ve davranışlarda bulunduğu iddia edildiğinde, tüzük, yönetmelikler ve TARD Etik Kurallar ve Etik Yönergesine göre konuyu inceleyerek rapor hazırlar ve karara bağlanmak üzere raporu Yönetim Kurulu'na iletir.
- Etik Kurul üyelerinden herhangi biri, kendisiyle çıkar çatışmasına sahip bir dosya geldiğinde, ilgili üye bu konunun görüşüldüğü toplantılara katılamaz, oy kullanamaz ve fikir beyan edemez.
MADDE 27. ETİK KURULUNUN SORUŞTURMA YÖNTEMİ ve ÖNEREBİLECEĞI YAPTIRIMLAR:
Etik Kurulu, kendisine iletilen şikâyet konusunu TARD Etik Kurallar ve Etik Yönergesi doğrultusunda soruşturur. Şikâyet, Etik Kurulu'na ulaştığı tarihten itibaren bir hafta içerisinde soruşturmaya başlar ve soruşturmaya başladığı tarihten itibaren iki ay içerisinde konu hakkında rapor yazar ve Yönetim Kurulu'na sunar. Soruşturma süresi, Etik Kurulu'nun talebi ve Yönetim Kurulu'nun kararıyla yalnızca bir kez olmak üzere bir ay uzatılabilir. Ancak ikinci kez süre uzatımı yapılamaz. Etik Kurulu'nun belirlenen süre içinde soruşturmaya başlamaması ya da raporu tamamlayarak Yönetim Kurulu'na iletmemesi durumunda, soruşturma Yönetim Kurulu tarafından tamamlanır ve konu hakkında doğrudan bir karar verilir.
Etik Kurulu hazırlayacağı raporda kişiye bir yaptırım önermeyebilir, ancak şikayet edilen üyenin kusurlu olduğu kanısına varırsa, ilgili üye hakkında;
- Üyenin uyarılmasını,
- Üyenin kınanmasını,
- Eylemin ağırlığına göre, üyenin Dernek çalışmalarından altı (6) aya kadar uzaklaştırılmasını,
- Üyenin Dernek üyeliğinden çıkartılmasını
Yönetim Kuruluna önerebilir.
Yönetim Kurulu, Etik Kurulu tarafından hazırlanan raporu teslim aldığı tarihten itibaren bir ay içinde değerlendirir ve ilgili üye hakkında kararını verir. Karar alınırken Etik Kurulu'nun önerisi göz önünde bulundurulur ve önerilen yaptırımın ötesine geçmeyecek şekilde kesin bir karar alınır. Gerekli görüldüğü durumlarda, Yönetim Kurulu önerilen yaptırımdan daha hafif bir yaptırıma karar verebilir. Kararlara itiraz ve diğer ilgili konular, Tüzük, Yönetmelikler ve TARD Etik Kurallar ve Etik Kurulu Yönergesi hükümlerine göre ele alınır. Etik Kurul Yönergesi'nde yapılacak değişiklikler, dernek genel kurulunda gerçekleştirilecek müzakereler sonucunda karara bağlanır.
BÖLÜM 5
MADDE 28. MALİ KAYITLAR:
a. Derneğin Gelirleri, Gelir Gider Kayıtları ve Parasal İşlemler
1. Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri
Dernek gelirleri, bankalar nezdinde dernek adına açılmış hesaplar vasıtasıyla veya (Dernekler Yönetmeliği EK-17'de örneği bulunan) "Alındı Belgesi" ile tahsil edilir. Bankalar üzerinden gerçekleştirilen tahsilatlarda, banka dekontu veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek gelirleri; üyelerden alınan aidatlar, bağışlar, düzenlenen bilimsel ve sosyal etkinlikler, yayınlar, varsa malvarlığı getirileri ve iktisadi işletmeden elde edilen kazançlarla sağlanır.
Dernek parası, Yönetim Kurulu kararıyla ulusal bankalardaki dernek adına açılan cari hesaplara yatırılır. Devlet teminatı olmayan tahvil ve benzeri yatırım araçlarına hiçbir şekilde para yatırılmaz. Bankalardan para çekimi, başkan ve sayman veya Yönetim Kurulu’nun yetkilendirdiği iki yönetim kurulu üyesinin imzalarıyla yapılır. Bunun için, Derneğin parasının bulunduğu bankalara, her seçimden sonra imza sirküleri gönderilir.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak derneğin, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94'üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsam dışında kalan ödemeler için (Dernekler Yönetmeliği EK-13'te örneği bulunan) "Gider Makbuzu" veya "Banka Dekontu" gibi belgeler harcama belgesi olarak kullanılır.
Dernek, kişi, kurum veya kuruluşlara yapacağı bedelsiz mal ve hizmet teslimatlarını Dernekler Yönetmeliği EK-14'te belirtilen "Ayni Yardım Teslim Belgesi" ile gerçekleştirir. Aynı şekilde, derneğe yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimatları Dernekler Yönetmeliği EK-15'te belirtilen "Ayni Bağış Alındı Belgesi" ile kabul edilir.
Bu belgeler; EK-13, EK-14 ve EK-15'te tanımlanan şekil ve ebatlara uygun, müteselsil seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu 50 asıl ve 50 koçan yapraklı ciltler veya elektronik sistemler ile yazı makineleri kullanılarak hazırlanan formlar şeklinde bastırılır. Bastırılacak formların belirtilen niteliklere uygun olması zorunludur.
- Alındı Belgeleri
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak "Alındı Belgeleri," Dernekler Yönetmeliği EK- 17'de belirtilen biçim ve ebatlara uygun olarak, yönetim kurulu kararı ile matbaada bastırılır.
Bu belgelerin bastırılması, kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi gibi süreçler ile dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişilerin bu belgeleri kullanımı ve toplanan gelirlerin teslimine ilişkin tüm hususlarda, Dernekler Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine uygun şekilde hareket edilir.
- Yetki Belgesi
Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yönetim kurulu kararı ile belirlenir ve bu kararda yetki süresi de açıkça belirtilir. Yönetim kurulu asıl üyeleri dışında gelir tahsil edecek kişiler için, açık kimlik bilgileri, imzaları ve fotoğraflarını içeren (Dernekler Yönetmeliği Ek- 19'da yer alan) "Yetki Belgesi" iki nüsha olarak hazırlanır ve dernek yönetim kurulu başkanının onayı ile geçerli hale getirilir. Yönetim kurulu asıl üyeleri ise yetki belgesi olmadan gelir tahsil etme yetkisine sahiptir.
Yetki belgelerinin geçerlilik süresi yönetim kurulu tarafından en fazla bir yıl olarak belirlenir ve süresi dolan belgeler birinci fıkrada belirtilen usule göre yenilenir. Yetki süresinin sona ermesi, yetki belgesi verilen kişinin görevden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi durumlarda, söz konusu yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde iade edilmesi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi, yönetim kurulu kararıyla herhangi bir zamanda iptal edilebilir.
- Gelir ve Gider Belgelerinin Saklama Süresi
Defterler haricinde, dernek tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler, özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak kaydıyla, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih sırasına uygun şekilde 5 yıl boyunca muhafaza edilir.
- Aidatlar
2025 yılı Olağan Genel Kurul’dan itibaren 2025 takvim yılı için üyelik aidatı 500 TL olarak belirlenmiştir. Üyelik aidatları her takvim yılı için üyelik tarihine bakılmadan o takvim yılının Ocak ayı içerisinde ödenmelidir. 2026 yılından itibaren ise üyelik aidatı, Kamunun belirlediği "Yeniden Değerleme Oranı" doğrultusunda artırılacaktır. Her yıl başında bu oranla güncellenen yıllık aidat miktarı derneğin resmî web sitesinde ilan edilecek ve üyeler elektronik posta ile bilgilendirilecektir.
Dernek Yönetim Kurulu; üyelik aidatını iki yıl üst üste ödemeyen üyelerin üyeliğini sonlandırma hakkına sahiptir. Tekrar üyeliğe başvurduklarında, eski borçlarına yasal faiz eklenerek ödemeleri talep edilir.
b. Derneğin Defter Tutma Esas ve Usulleri ve Tutulacak Defterler:
Dernekte, bilanço esasına uygun olarak defter tutulur. TARD İktisadi İşletmesi'ne ait defterler ise Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre düzenlenir.
1. Kayıt Usulü:
Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.
2 Tutulacak Defterler:
Dernekte, bilanço esasına göre tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:
- Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya üyeler tarafından imzalanır.
- Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin giriş ve yıllık aidat ödemeleri banka kanalı ile tahsili esas olup bu deftere işleme zorunluluğu yoktur.
- Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.
- Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.
3. Defterlerin Tasdiki:
Dernekte, tutulması zorunlu olan defterler (Büyük Defter hariç), kullanmaya başlamadan önce İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne veya notere tasdik ettirilir. Bu defterler, sayfaları bitene kadar kullanılmaya devam edilir ve ara tasdik işlemi yapılmaz. Ancak, bilanço esasına göre tutulan Yevmiye Defteri'nin, kullanılacağı yıldan önceki yılın son ayında her yıl düzenli olarak yeniden tasdik ettirilmesi zorunludur.
- Gelir Tablosu ve Bilanço Düzenlenmesi:
Bilanço esasına göre tutulan defterlerle ilgili olarak her yılın sonunda, yani 31 Aralık itibarıyla, Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esas alınarak bilanço ve gelir tablosu hazırlanır.
- Beyanname Verilmesi:
Derneğin bir önceki yıla ait faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin yıl sonu itibarıyla sonuçlarını kapsayan (Dernekler Yönetmeliği EK-21'de belirtilen) "Dernek Beyannamesi", dernek yönetim kurulu tarafından onaylandıktan sonra, her takvim yılının ilk dört ayı içerisinde dernek başkanı tarafından ilgili mülki idare amirliğine teslim edilir.
- Derneğin Borçlanma Usulleri:
Dernek, amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek amacıyla, Yönetim Kurulu'nun oybirliği ile alacağı karar doğrultusunda borçlanma yapabilir. Bu borçlanma, kredili mal ve hizmet alımı şeklinde veya nakit olarak gerçekleştirilebilir. Ancak derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek ölçüde borçlanma yapılamaz. Yapılacak tüm sözleşmeler, dernek faaliyetlerini aksatmayacak şekilde , yeni seçilecek yönetim kurulunun görev döneminin ilk üç ayını geçmeyecek şekilde düzenlenir ve imzalanır.
MADDE 29-BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Mülki amirliğe yapılacak bildirimler:
1. Genel Kurul Sonuç Bildirimi:
Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarının ardından, 45 gün içinde yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren (Dernekler Yönetmeliği Ek-3’te belirtilen) "Genel Kurul Sonuç Bildirimi" mülki idare amirliğine sunulur. Eğer genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılmışsa, toplantı tutanağı, değiştirilen tüzük maddelerinin eski ve yeni şekilleri, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğu tarafından imzalanmış dernek tüzüğünün güncel hali, belirtilen süre içinde mülki idare amirliğine teslim edilir.
1. Taşınmazların Bildirilmesi:
Derneğin edindiği taşınmazlar, tapuya tescil tarihinden itibaren otuz gün içinde, (Dernekler Yönetmeliği EK-26’da belirtilen) "Taşınmaz Mal Bildirimi" doldurularak mülki idare amirliğine bildirilir.
1. Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi:
Dernek, yurtdışından yardım alacağı durumlarda, yardım alınmadan önce (Dernekler Yönetmeliği EK-4’te belirtilen) "Yurtdışından Yardım Alma Bildirimi" ni doldurarak mülki idare amirliğine bildirimde bulunur. Nakdi yardımlar, yalnızca bankalar aracılığıyla alınabilir ve kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.
1. Değişikliklerin Bildirilmesi:
Derneğin yerleşim yerinde meydana gelen değişiklikler, (Dernekler Yönetmeliği EK-24’te belirtilen) "Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi" doldurularak, genel kurul toplantısı dışında dernek organlarında meydana gelen değişiklikler ise (Dernekler Yönetmeliği EK-25’te belirtilen) "Dernek Organlarındaki Değişiklik Bildirimi" doldurularak, değişikliğin gerçekleştiği tarihten itibaren 45 (kırk beş) gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
Dernek tüzüğünde yapılan değişiklikler, değişikliğin gerçekleştirildiği genel kurul toplantısını takip eden 45 (kırk beş) gün içinde, genel kurul sonuç bildirimiyle birlikte mülki idare amirliğine bildirilir.
MADDE 30-TEMSİLCİLİK AÇMA
Dernek, faaliyetlerini yürütmek amacıyla gerekli gördüğü yerlerde yönetim kurulu kararıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin adresi, yönetim kurulu tarafından görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından ilgili yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Ancak temsilcilik, dernek genel kurulunda temsil yetkisine sahip değildir.
MADDE 31- DERNEĞİN İÇ DENETİMİ
Dernekte genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel kurul, yönetim kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Denetim kurulu tarafından en az yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel kurul veya yönetim kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
MADDE 32. TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ:
Tüzük değişikliği, yalnızca genel kurul kararı ile yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu gereklidir. Çoğunluğun sağlanamaması durumunda toplantı ertelenirse, ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurullarının toplam üye tam sayısının en az iki katı olmalıdır.
Tüzük değişikliği kararı, toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin 2/3 oy çoğunluğu ile alınır. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak gerçekleştirilir.
MADDE 33. FESİH ve TASFİYE
Derneğin feshi, Dernekler Kanunu'nda belirtilen fesih hallerinin dışında, TARD Genel Kurulu'nun 2/3 üye sayısı ile yapacağı toplantıda, alınacak 2/3 çoğunluk kararıyla gerçekleştirilebilir. İlk toplantıda 2/3 üye sayısı sağlanamazsa, ikinci toplantıda fesih kararı alınabilmesi katılanların 2/3 olumlu oyu gereklidir. Derneğin feshedilmesi durumunda, fesih kararı alan Genel Kurul, derneğin malvarlığını, parasını ve alacaklarını dernek amacına uygun şekilde ve aynı alanda faaliyet gösteren bir başka meslek kuruluşuna devreder. Eğer Genel Kurul bu konuda bir karar almazsa, derneğin para, mal ve hakları hazineye intikal eder. Fesih kararı, Yönetim Kurulu tarafından mahallin en büyük mülki amirine yazı ile bildirilir.
MADDE 34. HÜKÜM EKSİKLİĞİ
Bu tüzükte hüküm bulunmayan durumlarda, Dernekler Kanunu, Medeni Kanun ile çıkmış ve çıkacak yönetmelik hükümleri uygulanır.
MADDE 35. YÜRÜRLÜK
İşbu tüzük Genel Kurulda görüşülüp karara bağlandığı tarihten itibaren geçerlidir.
Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat ERDEM |
Yönetim Kurulu 2. Başkan Jülide ERGİL |
Yönetim Kurulu Genel Sekr. Hilal AYOĞLU |
Yönetim Kurulu Saymanı Zafer ÇUKUROVA |
Yönetim Kurulu Üyesi Karamehmet YILDIZ |
Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin GÜNEŞ |
Yönetim Kurulu Üyesi Özlem CAN |
Yönetim Kurulu Üyesi Yücel KARAMAN |
Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kemal ARSLANTAŞ |